Help je medewerkers schulden bestrijden (in coronatijden)

Personeel/HR

Wat zijn de financiële gevolgen van het coronavirus nu en op termijn voor bedrijven én hun medewerkers? Een vraag die ons collectief bezighoudt. Jij als HR-manager of leidinggevende kan helpen door onrust weg te nemen en ons gratis persoonlijk in te vullen financiële maandoverzicht te verspreiden op de werkvloer. Dat rekent automatisch uit hoe iemand er voor staat.

Het kabinet investeert miljarden om de nationale economie de komende coronamaanden draaiende te houden. Voor veel mensen zullen het desondanks alsnog moeilijke maanden worden.

Extra schulden verwacht

Cijfers van Nibud laten zien dat 17% van de huishoudens geen spaarrekening heeft, dat 20% maximaal €1.000 spaargeld heeft en onder de mensen met een wisselend inkomen heeft 15% moeite met rondkomen. Schuldexperts waarschuwen nu al voor een nieuwe schuldengolf. En dat is niet zonder gevolgen voor bedrijven. Uit andere, eerdere cijfers van het Nibud blijkt dat mensen met schulden tot wel 7 dagen extra per jaar ziek zijn. En dat ze 20% minder productief zijn op de werkvloer.

Vertel wat ze moeten weten

De coronaregelingen zijn inmiddels waarschijnlijk getroffen of aangevraagd, maar weten de medewerkers in je bedrijf ook wat op individueel niveau straks de consequenties zijn? Vervelende financiële gevolgen kun je niet voorkomen, maar je kunt wel onrust wegnemen. Door je medewerkers goed te informeren zodat ze zich kunnen voorbereiden. Stel jezelf de onderstaande vragen eens.

  • Weten jouw medewerkers wat de tijdelijke noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid (de NOW-regeling) precies inhoudt?
  • Is bekend dat je de tegemoetkoming van het UWV aanvult tot 100% of dat je dat juist niet doet? Kunnen medewerkers een rekenvoorbeeld van hun nieuwe nettoloon laten maken?
  • Door het opnemen van verplichte verlofdagen blijven minder vakantiedagen over. Is dit doorgedrongen bij iedereen?
  • Wat nou als er straks onverhoopt toch ontslagen vallen, zijn jouw medewerkers dan op de hoogte dat ze dankzij de NOW-regeling gelukkig niet minder lang recht hebben op WW?
  • Zijn flexwerkers op de hoogte dat er voor hen geen doorbetalingsplicht geldt?
  • Beheerst iedereen de Nederlandse taal genoeg of is het handig om een tolk in te zetten voor medewerkers die de taal minder machtig zijn?

Gratis professioneel overzicht

Nu is de tijd om in actie te komen. Weten wat er binnenkomt en wat er uitgaat is de eerste stap naar meer overzicht. Zeker als er door bepaalde regelingen tijdelijk minder overblijft onder aan de streep. Wij werken met een persoonlijk budgetoverzicht dat in één oogopslag laat zien hoe iemand er financieel voor staat.

We stellen dit overzicht nu gratis beschikbaar via Budgetcoach Groep. Attendeer je medewerkers erop, zodat ze het zelf kunnen invullen of help eventueel met het invullen van de gevraagde gegevens. Via onderstaande link kun je direct beginnen, Budgetcoach Groep slaat geen gegevens op.

Vul persoonlijk budgetoverzicht in

Wil je nog eens verder praten of weten wat de Budgetcoach Groep voor je kan betekenen? Bel ons! We helpen je vrijblijvend verder.

Vragen na aanleiding van dit artikel?

Neem contact op met onze gratis helpdesk via 088-6220340