5 grote misverstanden over hulp bij schulden

Personeel/HR

Bijna 62% van de werkende Nederlanders heeft geldproblemen. Volgens de cijfers duurt het zo’n 5 jaar voor iemand met schulden hulp zoekt. Schaamte speelt hierbij een grote rol. Ook zijn er de nodige misverstanden rondom hulp bij schulden. Help de drempel verlagen en test de kennis van je medewerkers over onderstaande onderwerpen.

  1. Hulp bij schulden = in een schuldsaneringstraject

Gelukkig blijkt dat wanneer je er vroeg bij bent, er vaak nog van alles te regelen is. Een gemeentelijk schuldsaneringstraject komt pas om de hoek kijken als de schulden op geen enkele andere mogelijke manier meer kunnen worden opgelost. Je kunt dit juist heel goed voorkomen als er op tijd iemand meekijkt. Desnoods eerst anoniem, om de drempel te verlagen. Onze Financiële Helpdesk is te bereiken via een 088-nummer, speciaal voor de medewerkers van jouw bedrijf. Zo kunnen zij gratis en anoniem vragen stellen over verschillende financiële kwesties die hen bezighouden.

  1. Zeker eerst mijn huis of auto verkopen?

Onder huiseigenaren wordt nogal eens gedacht dat de eerste stap van schulden aflossen is: het eigen huis verkopen. Een grote angst die iemand met schulden er van kan weerhouden om hulp of financiële coaching te zoeken. Zonde, want dat is niet het geval. Ook wanneer iemand uiteindelijk in de schuldhulpverlening terecht komt, is het verkopen van een eigen huis of auto vaak helemaal niet aan de orde.

  1. Schulden komen door slechte keuzes

Het algemene gedachtegoed is: wie grote schulden heeft, zal wel wat verkeerde keuzes in het leven hebben gemaakt. Gokken, verslavingen, roekeloze investeringen… Maar wat dacht je van: een ingewikkelde scheiding met gevolgen, een partner verliezen of minder werken om mantelzorger te zijn voor een zieke ouder? Dit zijn typisch gebeurtenissen die voor geldproblemen kunnen zorgen.

Financiële problemen zijn vaak niet volledig iemands ‘eigen schuld’. Ze ontstaan ook door moeilijke of verdrietige situaties wanneer iemand wel wat anders aan zijn hoofd hebt. Wees je daarvan bewust als er grote veranderingen zijn in het privéleven van een van je medewerkers. Op deze momenten is het slim om op tijd hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een budgetcoach.

  1. Regelingen zijn al lang niet meer mogelijk

De post is al maanden niet meer geopend uit angst voor (nog meer) slecht nieuws. Zo wordt de stap om de oplopende rekeningen, aanmaningen en misschien wel dwangbevelen te bekijken groter en groter. “Op dat moment is er natuurlijk sowieso niets meer te regelen, had ik maar eerder moeten zijn”, wordt er gedacht. Dit blijkt gelukkig niet het geval. Hoewel het natuurlijk altijd beter is zo snel mogelijk regelingen te treffen, zijn er ook nog mogelijkheden als er langer is gewacht. Zeker als een budgetcoach meekijkt. Deze kan met een concreet afslossingsschema en budgetplan alsnog helpen regelingen te treffen met instanties en schuldeisers. Ook voordat er loonbeslagen liggen kun je je medewerkers hiermee helpen. Vermoed jij schulden op de werkvloer? Wacht niet en kijk wat we voor je kunnen doen.

  1. Een budgetcoach kost geld

Natuurlijk doen onze coaches hun werk niet voor niets. Maar onze opdrachtgevers bestaan (naast woningcorporaties en hypotheekverstrekkers) voornamelijk uit bedrijven die de kosten voor hun rekening nemen. Zij zijn er ook bij gebaat dat hun medewerkers zonder geldzorgen en weer financieel fit aan het werk kunnen. Deze medewerkers zijn vaker gestrest, doen minder mee, hebben een verhoogde kans op uitval en komen vaker in verleiding tot fraude. Een medewerker met schulden brengt voor het bedrijf waarvoor hij of zij werkt bovendien tot wel €13.000 aan kosten met zich mee. Daarom kiezen veel werkgevers voor externe begeleiding in de vorm van een gecertificeerde budgetcoach. Bied jij je medewerkers budgetcoaching aan binnen je bedrijf? Maak dat goed duidelijk. Via intranet, nieuwsbrieven/mails, een foldertje in de kantine, en natuurlijk via HR.

Ondersteuning bij begeleiding

Weten welke mogelijkheden er voor jouw bedrijf zijn om voor ondersteuning bij het begeleiden van medewerkers met financiële problemen? Neem contact met ons op. We helpen iedereen snel weer op weg.

Vragen na aanleiding van dit artikel?

Neem contact op met onze gratis helpdesk via 088-6220340